Explosion Proof kelimesinin kısaltılmış hali olan Exproof, patlamaya karşı korumak anlamına gelmektedir. Exproof kelimesi teknik anlamda ele alındığında ise petrol ürünleri, petrol, LPG, şeker fabrikaları, ilaç fabrikaları, demir çelik sanayi, doğal gaz ve kömür madenleri gibi patlayabilir bir çalışma ortamına sahip ya da tehlikeli iş alanlarında güvenlik sağlamak amacı ile kullanılan elektrikli ürünlere verilen isimdir. Bu gibi çalışma alanlarından dışarı sızan gazların atmosfer ile buluşması, patlayıcı bir ortam oluşmasına neden olabilmektedir. İş sahalarında kullanılan elektrikli aletler kullanıldıkları süre zarfında aşırı ısınma gösterir ve elektrikli aletlerin çalışırken ortaya ark çalışma ortamının tehlikeye girmesine ya da kişilerin can güvenliğini tehlikeye sokabilecek şiddette bir patlama yaşanmasına neden olabilmektedir. Yetkililer, bu gibi tehlikeleri önlemek ve minimuma indirmek adına, patlama riski bulunan iş sahalarında normal alanlardan farklı, elektrik malzemeleri kullanmaktadır. Riskleri en aza indirmek ve önlemek adına kullanılan bu elektrik malzemelerinin, patlamaya sebep olmayacağı ve alev almayacağı yönetmeliklerde belirtildiği bu malzemeler lisanslı ve standartlara uygun olacak şekilde üretilmektedir. Bu malzemeler exproof elektrik malzemeleri olarak isimlendirilmiştir ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığının kararı ile 2006 yılından itibaren patlama ihtimali bulunan tüm tesislerde kullanım zorunluluğu getirilmiştir.

Exproff Ürün Sertifikaları Nelerdir ?

Exproof ürünleri diğer ürünlerden ayırmanın en kolay yolu, ürünlerin üzerinde Ex ibaresi olup olmadığını kontrol etmektir. Exproof alanında kullanılan IEC ve ATEX adında, iki adet önemli sertifika bulunmaktadır.

-ATEX Sertifikası

Atmosphere Exposible isminin kısaltılmış hali olan Atex, 1996 yılından itibaren resmi bir dayanak olmadan kullanılmaya başlanmıştır. Atex sertifikası, 1 Temmuz 2003 yılında  kabul görülmüş, patlayıcı çalışma ortamlarında kullanılma zorunluluğu getirilmiş ve Avrupa ülkelerinde genel bir standart altında kullanılmaya başlanmıştır.

-IEC Sertifikası

Uluslararası elektro teknik komisyonu anlamını taşıyan ve Atex sertifikası baz alındığında daha geniş bir kapsama sahip olan IEC sertifikası, tüm dünya üzerinde bir geçerliliğe sahiptir. Kullanıcıların denetim zamanlarında sorun yaşamaması, olası risklerin ve tehlikelerin en aza indirilmesi adına dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biride, kullanılan sertifikaların güncel olmasıdır. Tüm tüketiciler kullanılacak exproof ürünlerin sertifikalarının güncel olup olmadığını, nereden alındığını ve geçerlilik süresini düzenli olarak kontrol etmelidir.